Tobiasová s litovským občianstvom, Slováci stále bez miestenky

02.12.2013 Celý región

Vilnius 2. decembra (TASR) - Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite udelila v pondelok štátne občianstvo krasokorčuliarke Isabelle Tobiasovej, tanečníčka tak po boku partnera Deividasa Stagniunasa môže štartovať na budúcoročných ZOH 2014 v Soči. To nie je dobrá správa pre Slovákov Federicu Testovú a Lukáša Csölleya, ktorí boli po septembrovej olympijskej kvalifikácii v Oberstdorfe prvými náhradníkmi pre súťaž tanečných párov.

Dvadsaťdvaročná Tobiasová pochádza z USA a už začiatkom roka neuspela u prezidentky so žiadosťou o udelenie občianstva. Teraz ale, po vybojovaní si účasti pod piatimi olympijskými kruhmi, už uspela na základe prezidentskej výnimky a môže tak v Soči reprezentovať túto pobaltskú krajinu.

Testová a Csölley prišli v septembri o 83 stotín bodu o účasť v Soči, keď v Oberstdorfe obsadili v redukovanom poradí krajín šieste miesto a iba jedna pozícia ich zastavila pred ukoristením poslednej piatej voľnej miestenky na olympiádu na tradičnom podujatí pod názvom Nebelhorn Trophy. Hoci Slováci skončili v novom osobnom rekorde 118,93 bodov, zverencom trénera Roberta Pelizzolu napokon zostali oči pre plač. Teraz im už bliká iba minimálna teoretická šanca, že niektorý z 24 kvalifikovaných párov odriekne účasť. Slovensko už jednu miestenku na ZOH v Soči má vďaka sólistke Monike Simančíkovej, ktorá ju pre krajinu získala na posledných MS v súťaži žien.
 

Vyberte región